Update per 28 mei 2021:
- Sauna's (inclusief alle faciliteiten) mogen per 5 juni 2021 weer open.
---------
Update per 2 februari 2021:
- Alle sauna's zijn gesloten t/m 18 mei 2021
---------
Update per 14 december 2020:
- Alle sauna's zijn gesloten t/m 19 januari 2021
---------
Update per 1 december 2020:
Sauna's blijven geopend, al zijn er enkele (extra) maatregelen die opgevolgd dienen te worden:
- Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Hieronder vallen o.a. de receptiehal, kleedruimtes en (afhankelijk per sauna) andere binnenruimtes zoals het saunaplein. Bekijk voor jouw bezoek de maatregelen die bij jouw sauna gelden.
- Restaurants/horeca zijn gesloten voor daggasten, er is vaak wel mogelijkheid tot een 'to go' of afhaalmaaltijd. Restaurants zijn wel toegankelijk voor hotelgasten, het is mogelijk om vooraf een arrangement inclusief ontbijt, lunch en/of diner te boeken.
- Opgietingen (of geurbelevingen) kunnen plaatsvinden onder voorwaarden. Bekijk voor je bezoek, om teleurstelling te voorkomen, het opgietingsaanbod van jouw sauna.
- Reserveren is noodzakelijk.
- De 1,5 meter afstandregel blijft bestaan.
- Blijf thuis bij gezondheidsklachten.
---------
Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent. Vanuit de overheid is er (in samenwerking met de branche-organisatie voor sauna’s en wellnesscentra) een protocol opgesteld waaraan sauna’s zich dienen te houden om weer open te gaan en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij delen graag met je wat dit protocol precies inhoudt voor jou als saunabezoeker.
De sauna-en wellnessbranche kent 1 branche-organisatie; de VNSWB (Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven). In het Protocol ‘Veilig naar de sauna in de anderhalve meter samenleving’ heeft de VNSWB oa. hygiënemaatregelen opgenomen voor gasten, medewerkers en verblijfruimten.
De branche-organisatie VNSWB heeft een animatie gemaakt waarin duidelijk wordt uitgelegd wat je kunt verwachten tijdens jouw bezoek aan de sauna.
In onderstaande samenvatting, de belangrijkste punten uit het VNSWB protocol, aangevuld met de laatste handreiking van het RIVM.
Is het virus overdraagbaar via zweet?
Nee, het virus is niet overdraagbaar via zweet.
Wordt er straks gewerkt met mondkapjes?
Alleen masseurs en schoonheidsspecialistes van de saunabedrijven zullen gaan werken met mondkapjes. Het is niet verplicht.
Veel winkelcentra hebben hun openbare toiletten gesloten. Kunnen we straks, wanneer de sauna’s weer open mogen, wel gewoon naar het toilet?
Ja, toiletten zullen straks gewoon geopend zijn.
Corona op oppervlakken; de deuren van een saunacabine kun je niet open zetten, dus je bent genoodzaakt een deurklink vast te pakken. Is dat niet gevaarlijk?
Volgens het RIVM is de kans dat iemand op deze manier besmet raakt heel klein.
Wat zijn de risico’s van zwemmen in zwembaden, meren en plassen?
We hoeven niet bang te zijn voor verspreiding van het virus via het water. Stel dat je in het water niest en je hebt corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water. Bovendien wordt in zwembaden chloor gebruikt voor desinfectie waar het virus ook niet tegen kan.
Een saunacabine is relatief klein en de ventilatie is minimaal. Brengt dit geen onnodige risico’s met zich mee?
Wetenschappelijke onderzoeken lijken aan te tonen dat het virus in verminderde mate kan overleven bij hogere temperaturen. Het feit is dat de besmettingskansen groter zijn in afgesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. In een saunacabine is er wellicht sprake van een gesloten ruimte, maar de afstand tussen de mensen is minimaal 1,5 meter. Middels stickers op de saunabanken worden zitplaatsen aangegeven.
Verandert er veel in de horeca?
De saunabedrijven die in het verleden buffetten aanboden, zullen hier nu (tijdelijk) mee stoppen. Verder heeft ieder bedrijf zijn eigen voorzieningen getroffen om wel de 1,5 meter te kunnen garanderen in de horeca.
Alles draait bij dit virus om afstand houden. Hoe gaan de saunabedrijven dit doen?
We gaan uit van 10 m2 ruimte per gast. Dit betekent dat er minder gasten dan normaal worden toegelaten. Daarnaast hanteren we de 1,5 meter maatregel.
Bronnen:
https://vnswb.nl/protocol/
https://vnswb.nl/corona-faq/
https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/sauna
1 juli:
Thermen Bussloo, Thermen Berendonck, Thermen Soesterberg en Thermen Bad Nieuweschans
Thermae 2000
Spa Zuiver
Blue Wellnessresort Leiden, Blue Wellness Stadspark en Blue Wellness Trivium.
Thermaalbad Arcen
Wellnessboot Mill
Spa One
6 juli:
Blue Wellnessresort Sittard
13 juli:
Blue Wellnessresort Helmond
Medio juli/augustus:
Elysium, Veluwse Bron, Zwaluwhoeve, SpaWeesp, Thermen Holiday, SpaSense, SpaPuur, SpaWell en Hezemeer (BE).
Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent.
Voor wie nog nooit eerder naar de sauna is geweest, kan de eerste keer best wel spannend zijn. Je weet misschien niet goed wat je kan verwachten of wat de regels zijn. Daarom hebben we hier handige informatie bij elkaar gezet om je vast een beetje voor te bereiden op je eerste sauna bezoek.
Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.