Steeds meer mensen raken bekend met de voordelen en ontspannende werking van de sauna. Maar waar komt het sauna gebruik eigenlijk vandaan? Voor iedereen die meer wil weten over de ontwikkeling en oorsprong van de sauna zoals we hem nu kennen, hebben we hier de geschiedenis in vogelvlucht voor je onder elkaar gezet.
Al eeuwen lang hechten mensen waarde aan persoonlijke hygiëne en de ontspannende werking van baden. Zo bouwden de Grieken openbare badhuizen en ook de Romeinen maakten met hun beroemde aquaducten een waternetwerk om de stad te voorzien van water voor hun huizen, fonteinen en badhuizen.
Later kwamen mensen steeds meer te weten over ziektes en de verspreiding daarvan, wat aanspoorde om vaker een bad te nemen. Omdat huizen met een schone watervoorziening nog erg zeldzaam waren, beleefde de grote openbare baden in de 19e eeuw een grote opleving.
De sauna is een echte Finse traditie. Om de koude winters door te komen woonde men in ondergrondse hutten die verwarmd werden door hete stenen uit het vuur. Gedurende de nacht bleef de ondergrondse hut lekker warm. Men ontdekte dat de ruimte nog warmer werd als er water over de stenen werd gegoten, de bewoners begonnen er zelfs van te zweten. Oorspronkelijk bedoeld als verwarming waren zo de eerste holsauna's ontstaan.
Later werden vierkante hutten bebouwd van hout. In de hut werd een vuur gestookt om de hele hut te verwarmen. Als het heet genoeg was doofde men het vuur en kon de sauna gebruikt worden. Vanwege de grote hoeveelheid rook en roet worden deze sauna's ook wel rooksauna's genoemd. Veel Finnen vinden dit nog altijd de prettigste sauna soort.
Doordat de rook en roet niet werden afgevoerd en het vuur in de houten hut ontstond er in de rooksauna's regelmatig brand. Door schoorstenen te bouwen werd de sauna veel veiliger en schoner.
Tegenwoordig worden de meeste sauna's verwarmd door elektrische kachels. Het is makkelijker om de gewenste temperatuur te regelen, veiliger dan houtgestookte vuren en beter te realiseren in bestaande gebouwen. Er zijn veel verschillende soorten saunacabines, met verschillende inrichtingen, thema's, lichtsoorten en materialen die zorgen voor een bepaalde sfeer of geur. Zo vind je in veel sauna en wellness oorden tegenwoordig een infraroodsauna, zoutsteen sauna of kleurentherapie sauna.
Het opgieten van water over de stenen op de kachel is een bekend fenomeen geworden en wordt ook wel Löyly of Aufguss genoemd. Er kunnen diverse geuren aan het water worden toegevoegd door middel van etherische oliën. Zo ontstaat er een heerlijk geurende stoom in de sauna die vaak een bepaalde werking heeft op de geest, longen en neusholten.
Hedendaagse sauna- en kuuroorden proberen een compleet aanbod beschikbaar te stellen voor hun bezoekers. Behalve diverse sauna's vind je er vaak ook verschillende soorten baden en kan je het lichaam en gezicht laten verzorgen of masseren. Ook zijn er natuurlijk sauna's die de originele Finse sauna traditie in stand willen houden zonder teveel afleiding daar omheen. Zo is er voor ieders smaak en wens wel een sauna te vinden om lekker te ontspannen.
Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent.
Voor wie nog nooit eerder naar de sauna is geweest, kan de eerste keer best wel spannend zijn. Je weet misschien niet goed wat je kan verwachten of wat de regels zijn. Daarom hebben we hier handige informatie bij elkaar gezet om je vast een beetje voor te bereiden op je eerste sauna bezoek.
Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.